Ako správne skladovať ryby

Ryby sú nielen chutné, ale aj zdravé. Odborníci na výživu preto odporúčajú konzumovať ich aspoň raz týždenne. Pri rybách jednoznačne platí pravidlo: čím čerstvejšie, tým lepšie! Niekedy sa však stáva, že rybu musíte pred prípravou doma uskladniť. Ako ich správne skladovať a  ako dlho vydržia po kúpe?

Správne skladovanie rýb v chladničke

Pri kúpe rýb je pre ich ideálne skladovanie rozhodujúca ich čerstvosť. Kúpené ryby prepravte rýchlo domov v chladiacom vrecku. Na požiadanie Vám dáme do tašky aj ľad. Ryby skladujte vždy oddelene od ostatných potravín. To isté platí aj pre prípravu. Nezabudnite: Počas prípravy rýb a po nej si dôkladne očistite ruky, kuchynské náradie a pracovné plochy horúcou vodou.

Ryby sa rýchlo kazia a aj v chladničke sa dajú skladovať len krátky čas. Preto rybu po kúpe rýchlo pripravte. Ak to nie je možné, nemali by sa v chladničke pri správnom skladovaní uchovávať surové dlhšie ako dva-tri dni.

V chladničke ich treba uložiť na najchladnejšie miesto – to sa nachádza pri zadnej stene na sklenenej polici nad priehradkou na zeleninu. Ideálna teplota na skladovanie je 0 stupňov, maximálne však do 4 stupňov. Ryby treba dať do chladničky samozrejme očistené, poriadne osušené a v uzatvorenej nádobe. Prípadne môžete nádobu, v ktorej ryby uskladníte, dať na tácku s kockami ľadu. Ak nemáte nádobu, môžete rybu položiť na tanier a zakryť streč fóliou. Odporúčame každý deň rybu potom umyť, osušiť a prebaliť. Už tepelne pripravené ryby by sa tiež mali zjesť do jedného, maximálne dvoch dní.

Údené ryby sa konzervujú prirodzeným a šetrným spôsobom. Prikryté ich môžete bez problémov skladovať v chladničke dlhšie ako čerstvé ryby, bez problémov minimálne 5 dní.

Starostlivé skladovanie sa týka nielen rýb, ale aj morských plodov. Aj v tomto prípade je dôležité spotrebovať čerstvé výrobky čo najskôr a neukladať ich v chladničke dlhšie ako jeden deň. Mušle sa odporúča zamraziť len varené, inak stratia svoju chuť. Tak ako ryby, aj morské plody by sa mali rozmrazovať v chladničke.

Správne zmrazenie rýb

Ak chcete rybu uchovať dlhšie, mali by ste ju zamraziť. Je dôležité, aby boli ryby čerstvé a aby boli pred zmrazením očistené, umyté a zbavené prebytočnej vody. Mrazené ryby sa uchovávajú obzvlášť dobre, ak sa najprv zmrazia na potravinovej fólii v mrazničke a potom sa na krátky čas ponoria do studenej vody. Na povrchu sa tak vytvorí tenká vrstva ľadu, ktorá chráni ryby pred vysychaním a spálením v mrazničke. Potom rybu zabaľte do vzduchotesného obalu a vložte ju do mrazničky.

V závislosti od obsahu tuku vydržia mrazené ryby 6 až 12 mesiacov. No odporúčame pre svoju chuť a všetky látky v rybe, neskladovať ich dlhšie ako 3 mesiace v mrazničke. Čím nižší je obsah tuku, tým dlhšie môžete ryby skladovať.

Aj morské plody sa mrazia podľa tých istých zásad, len mušle sa odporúča zamraziť varené, inak stratia svoju chuť.

Správne rozmrazovanie rýb

Mrazené ryby by sa mali rozmrazovať pomaly v chladničke. Do polievky môže ísť aj ešte úplne nerozmrazená ryba, na vyprážanie a grilovanie ju treba rozmraziť úplne. To isté platí aj pre morské plody. Dôležité: Nikdy opätovne nemrazte rozmrazené ryby!

Tieto stránky využívajú cookies. Ich ďalším používaním súhlasíte s využívaním cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako cookies používame a ako ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača.

SÚHLASÍM ODMIETNUŤ