Fish and Chips
Pre 4 osoby potrebujeme:
2 filety z tmavej tresky
1 kg zemiakov
Citrón na podávanie
Na cestíčko:
2 vajíčka
200 dcl sódy, minerálnej vody, alebo citrónového nealko radleru
100 g hladkej múky a 1 ČL prášku do pečiva
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL soli
Dip:
1 kvalitný biely jogurt
1 ČL soli
1 PL olivového oleja
pažítka, cibuľka, hrášok a pod.
Tresku si umyjeme a osušíme
Pinzetou si vyberieme pár kostičiek (je ich asi 6ks.)
Nakrájame si ju na rovnaké pásiky
Chrumkavé Fish and chips sa preslávili najmä v štýle "street food" v Anglicku. Dnes toto jedlo opäť zažíva svoju slávu. Majú ho radi aj mladšie generácie, preto je vhodné aj ako rodinný recept. Na jeho prípravu stačí málo času a recept je veľmi jednoduchý. Ako hlavná surovina je vhodná práve Treska tmavá, ktorú vysmažíme v chutnom cestíčku do zlatista a do chrumkava.
Zemiaky očistíme a narežeme na hranolky. Na chvíľu ich ponoríme do studenej vody a potom dobre osušené vyprážame v hlbšej panvici, alebo ešte lepšie v kastróliku do zlatista. Filety tresky tmavej nakrájame na menšie kúsky. Cestíčko pripravíme v miske, kde dobre vyšľaháme všetky suroviny. Správna hustota je podobná palacinkovému cestu. Kúsky ryby jemne posolíme a pokoreníme. Potom ich postupne obaľujeme v cestíčku a vyprážame do chrumkava v oleji. Podávame ihneď so zemiakmi a dipom z jogurtu, nakrájanej cibuľky, uhorky a pažítky. Pre staršie deti môžeme pripraviť aj tradičnú ochutenú majonézu.
Pripravíme si cestíčko
Tresku poriadne obalíme
Vysmažíme ju aby bolo cesto zlaté
Na záver Vám prajeme dobrú chuť a nezabudnite že tresku tmavú nájdete u nás v predajni Rybárstvo Stupava, alebo na našom e-shope www.cerstveryby.sk