Ako spoznáte čerstvé ryby?
Pri nákupe rýb je viac, ako pri iných druhoch mäsa dôležité, aby boli čo najčerstvejšie. Ako zistíte, či je naozaj ryba alebo filet čerstvý ? Na toto si treba dávať pri nákupe pozor:
Prvá vec, ktorú si pri nákupe rýb treba všímať, je ako sú v predajni skladované, resp. uložené. Je vždy samozrejme najlepšie kupovať ich (ak to možnosti dovoľujú) priamo tam, kde sa ryby chovajú, resp. dovážajú. Celé ryby musia byť v predajni položené na šupinkovom ľade a treba ich občas striekať rozprašovačom, aby koža nevysychala. Filety nemôžu byť položené priamo na ľade, pretože tento by ich mohol spáliť.
Toto si treba všímať:
Sladkovodné ryby, ktoré predávame u nás v predajni, alebo cez e-shop chováme u nás, takže ich lovíme priamo v našich rybníkoch. To znamená, že čerstvé sú k dispozícii každý deň. Morské ryby si sami vozíme priamo od mora alebo z letísk. Preto máme napríklad ryby z Chorvátska v predajni už za 8 hodín od vylovenia. Medzi ne patria napríklad pražma zlatá alebo morský vlk. Najdlhšiu cestu absolvuje tuniak, ktorého vytrejdujeme na burze a než priletí do Viedne a z letiska k nám, to trvá asi 24-36 hodín.